Kapcsolat
Hova
utazna?
Mikor?

Milyen
szállodában?

Közlekedés

Bangkok taxi

Bangkokban, ill. Thaiföldön a szállodai és reptéri taxiknak fix tarifájuk van. A városban cirkáló taxik mérőórával dolgoznak. Az alapdíj 35 baht, amely magába foglalja az első három kilométer díját. Ezen felül kilométerenként 5 baht fizetendő. A viteldíj nem tartalmazza az autópálya-, valamint a repülőtéri különdíj összegét.

Bangkokban és a nagyobb városokban csak taxiórát működtető taxival utazzon. Ne egyezzen bele a fix árba, mert ez általában az órával mért összeg háromszorosa ! Mindíg kapcsoltassa be a taxiórát és csak akkor utazzon alkudott összegért, ha tudja a megteendő út körülbelüli tarifáját. Vidéki területeken a viteldíjat ki kell alkudni.

Bangkokban több színű taxi van, nincs különbség az eltérő színű taxik szolgáltatása között. A taxikat napról-napra bérlik a sofőrök. Az engedéllyel rendelkezők taxik rendszámtábláján sárga alapon fekete számok szerepelnek, valamint a taxi bal oldalon az első ülés előtt ki van téve a taxis fiatalkori fényképe. Thaiföldön általában nem szokás a taxisofőröknek borravalót adni. Az elterjedt gyakorlat szerint a viteldíjat felkerekítik a legközelebbi 5 vagy 10 bahtosig. Többet nem várnak el, és nem is igazán szükséges.

Ha nincs a közelben taxi, a 1661-es telefonszámon rendelhet egyet. Telefonos rendeléskor a viteldíjon felül - 20 baht különdíjat számítanak fel. A bangkoki taxik általában megbízhatóak, és lényegesen kevesebben panaszkodnak rájuk, mint a tuk-tukokra.

Ma már minden taxiban van taxióra, bár a sofőrök alkalmanként törvényellenesen - megtagadják a használatát, és emelt viteldíjat kérnek (néha azt állítják, hogy a taxióra "elromlott"). Ha ilyen esettel találkozik, csak kezdjen el kiszállni az autóból, és rendszerint egyből beleegyeznek a taxaméter használatába. Ha mégsem, rengeteg taxist fog találni, aki hajlandó lesz bekapcsolni az órát - kivéve az esős évszak felhőszakadásai alatt, amikor emelt tarifát alkalmaznak. Elég ritkán fordul elő, de találkozhat olyan taxisofőrrel is, aki manipulálja a taxiórát. Amennyiben észreveszi a csalást, csak a jutányos árat fizesse ki, és hívjon oda egy arrajáró rendőrtisztet.

Néhány taxis a turistákat, különösen az országba első alkalommal látogatókat szemeli ki magának, akikről úgy hiszik, hogy ki fogják fizetni az emelt tarifát. Következésképpen tanácsos elkerülni azokat a taxikat, amelyek közvetlenül a Khao San Roadon, a Királyi Palotánál, a nagyobb szállodák előtt várakoznak, mert elég nehéz lehet őket rávenni a taxióra használatára. A legrosszabbak mind közül, akik a drága, luxusszállodák előtt lógnak. Ők csak egyszerűen túl lusták. Inkább minden nap becsapnak néhány turistát ahelyett, hogy becsületes tarifával dolgoznának. Ne utazzon velük, inkább az utcán intsen le egy arra járó taxit.

A problémákat azzal is elkerülheti, ha úgy viselkedik, mintha ismerős lenne a helyzettel. Ha megkérdezik, milyen hosszú ideje tartózkodik Thaiföldön, vagy hányszor tett már látogatást az országban, válaszolja azt, hogy harmadik alkalommal jár Thaiföldön, és hogy már egy hónapja tartózkodik ott. Feltételezni fogják Önről, hogy tisztában van a "rendszer" működésével.

Először nyissa ki a taxi ajtaját, és még beszállás előtt adja meg a sofőrnek a kívánt úticélt. Így egyszerűbben tovább tud állni, ha a sofőr fix árat mondana.

Szóljon előre a sofőrnek, ha Bangkok belvárosától távolabbra utazna, mert lehetséges, hogy - a távolságtól függően - különdíjat kell felszámolni.

Thaiturizmus © 2014-2023 Minden jog fenntartva!