Kapcsolat
Hova
utazna?
Mikor?

Milyen
szállodában?

Thaiföldről

Bangkok-KohChang.jpg (54 KByte)Bangkok-KohChang.jpg (54 KByte)Ünnepek Thaiföldön

A főbb évenként megrendezendő ünnepek
Rengeteg vidám és színes fesztivál várja a látogatókat Thaiföldön. A fesztiválok többsége kapcsolódik a buddhizmushoz, és a hagyományos életmódhoz, ebből fakadóan, ezek megrendezésének időpontja évről évre változik, mert a napokat az akkori hold naptárhoz rendelik. Az alábbiakban Thaiföld főbb ünnepei és fesztiváljai vannak időrendi sorrendben

Makha Bucha
Februárban teliholdkor (a 3. Holdhónap tölte), nemzeti ünnep.
Kettős megemlékezés ünnepe ez a thai buddhistáknak. Buddha első tanító beszédét az 5 tanítványához és később az 1250 szerzetesnek tartott tanító beszédét kötik ugyanahoz a naphoz, az út napjához, mert a Magha Bucha elnevezés a tiszteletadás az útnak jelenti. Sokan kolostorokba mennek áldásért és madarat, vagy halat engednek szabadon, ezzel fejezve ki tiszteletüket. Este a kolostorok körül gyertyafényes körmenettel emlékeznek Buddha tanaira.

Virág-fesztivál
Február elején (február első hétvégéje)
Chiang Mai ad otthont a látványos felvonulásnak, amikor is a területre jellemző virágok teljes szinpompájukban virágzanak. A csodálatosan feldíszített kocsik a városban képeznek menetet és mindegyik viráköltemény elején, ott ül a későbbi szépségverseny résztvevője, akik közül egyet az esemény szépségkirálynőjévé választanak.

 

Songkran


 

Április 13-15. között, nemzeti ünnep Ez a hagyományos Thai Újév, amely szintén a hold-naptárhoz volt kötve korábban (az 5. holdhónap tölte), de mára minden évben ugyanakkor kerül megrendezésre. Ez a nyár Thaiföldön és egyben a mezőgazdasági munkák vége is. Ekkor van idő egy "kis" ünneplésre. Hatalmas vizifesztivállal jelzik, azaz mindenki mindenkit vízzel locsol, hogy ez a pihenés és szórakozás ideje. Vigyázat, a külföldieket sem kímélik a hidegvíztől. Chiang Mai-ban már a hónap elején elkezdődik a locsolkodás, de az ünnep, amit a kolostorokban a Buddhák vízszentelésével tartanak meg, az 14-én zajlik. A családokban ekkor, a fiatalabbak tisztelegnek az idősebbeknek azzal, hogy vízáldást-megtisztítást adnak nekik. Ezért is van az, hogy a lakosság nagyrésze az otthonában tölti az év legnagyobb ünnepét. Tanácsos tehát már jó előre a Songkrankor esedékes utazásokra a jegyeket.

Az első szántás ünnepe
Május elején, nemzeti ünnep
Bangkokban, a főtéren (Sanam Luang) zajlik az ünnepség Őfelsége a Király részvételével. Ahogy a királyság indiai eredetű, ezért minden királyi ceremóniát az indiai papok, brahminok, vezetik. Ez az ünnep jelzi az új rizsvetési munkálatok kezdetét és ennek megfelelően a főtéren egy bivalyhúzta ekével szimbolikus szántást végeznek. A szántás milyenségéből a brahminok megjövendölik az elkövetkezendő rizstermelő év eredményességét. Abban az évben várható bőséges termés, amikor az ünnep előtti napon esik, és az ünnep napján szép idő van, mert ekkor a legkönnyebb a szántás.

Rakéta fesztivál
Május 2. hétvégéjén
A fesztivál Thaiföld észak-keleti területén kerül megrendezésre, de hagyományosan a leglátványosabb Yasothon megyében. Ez az ünnep is az elkövetkező év jó rizstermésének bebiztosítását szolgálja azzal, hogy hatalmas rakétákat lőnek az égbe, hogy bőséges eső essen a friss vetésekre. Ez verseny is egyben, a házilag készült rakéták között és az nyer, akinek magasábbra repül a gépe.

Visakha Bucha


 

Májusi teliholdkor (az 5. holdhónap tölte), nemzeti ünnep Ez a legfontosabb buddhista ünnep, mert három eseményt is ugyanazon a napon ünnepelnek meg: Buddha születését, megvilágosodását és a Nirvánába jutását. Ennek ellenére ekkor nem rendeznek nagy fesztivált, csak a hívők töltik a napjukat a kolostorban, vagy tartanak adományozásokat.

Khao Phansa
A júliusi teliholdkor (a 7. holdhónap tölte), nemzeti ünnep
Ez a hagyományszerinti esősévszak kezdete. A buddhista szerzetesek kolostoraikba vonulnak és a Dharma tanulmányozásával, a Vinaya betartásával töltik el az elkövetkező 3 hónapot. A lakosság szokász szerint eltartható élelmiszereket adományoz a kolostoroknak a hosszú "böjt" idejére. Sokan ekkor tesznek fogadalmat, hogy nem szívnak cigarettát, vagy nem isznak alkoholt a Phansa végéig, vagy örökre.

Gyümölcs fesztivál
Június, július havában
Chantaburi a leghíresebb helye ennek a fesztválnak, bár országszerte több megyében, eltérő időpontokban tartanak hasonló ünnepeket. Az esős évszakban Chantaburiban, ugyanis még több ízletes gyümölcs terem, mint általában az év más időszakában. A durián, rambután, kenyérfa és még 15-20 féle gyümölcsből válogathat az odalátogató.

A Királynő születésnapja
Augusztus 12.-e
Ez egyben az anyák napja is Thaiföldön. Országszerte a kolostorokban gyermek ünnepségeket rendeznek, Bangkokban pedig, feldíszítik a Ratchadamnoen főutat, amely este kivilágítva pompázatos látványt nyújt.

Thot Kathin
Októberben, az esősévszak végétől kezdődő hónap Országos buddhista ünnep, az adakozások hónapja, amikor is a hagyomány szerinti elvonulási időszak végén új rend sárgaruhákat ajándékoznak a szerzeteseknek. Több baráti vagy faluközösség fog ilyenkor össze ahhoz, hogy anyagi támogatásukkal felújítsák a kolostorukat. Így tűnhetnek ki annyira szépségükkel a thai templomok.

Vegetáriánus ünnep
Októberben, (a kínai naptár szerinti 9. Holdhónap 1-9. telítődő napja)
Phuket kínai lakosai 9 napon át vegetáriánus módon étkeznek, ezzel fejezve ki a tiszteletüket az istenek felé. A fesztivál első napja a leglátványosabb, mert ekkor a fehér ruhába öltözött hívek nagy parádét rendeznek és sokan közülük önsanyargató rituálét végeznek a felvonulás során.

Loi Krathong

Novemberi teliholdkor (12. Holdhónap tölte) Erre az ünnepre a rizsbetakarítás után kerül sor, amely az év végét is jelenti. Sötétedés után az emberek a folyókhoz, kanálisokhoz mennek, hogy ott engedjék útjára krathongjaikat, melyek kis lótuszalakú hajócskák egy gyertyával és 3 füstölővel a közepén. A vízre bocsátáskor, arra gondolnak, hogy a következő év jól sikerüljön, majd hosszan figyelik a vizen távolodó krathongokat, melyekkel az eltelt év rossza is eltűnik.

Elefánt felvonulás
November 3. hetében
Helyszíne Surin tartomány, a ország legnagyobb elefántiskolájának helye. 100 csodálatos állat ad tanubizonyságot erejéről és eszéről a nagyszámu közönségnek. A fesztivál fénypontja az elefánt csata, amikor is rekonstruálnak egy hagyományos elefánt ütközetet.

A Király születésnapja
December 5.-e
A legpompásabb tüzijátékkal emlékeznek meg Őfelsége születésnapjáról, aki maga is a tiszteletére felvonult nép színe elé járul és intéz hozzá beszédet. A Ratchadamnoen sugárút és a Sanam Luang környéke csodálatos kivilágításával tiszteleg a király előtt. Az ünnepség végét pedig a világon egyedüállóan sokszinű tüzijáték zár le.

Thaiturizmus © 2014-2023 Minden jog fenntartva!