Kapcsolat
Hova
utazna?
Mikor?

Milyen
szállodában?

Thaiföldről

Vásárlás Thaiföldön

A vásárlás Thaiföld egyik fő vonzereje. Thaiföldön az árucikkek többsége sokkal olcsóbb, mint Európában. Éppen ezért az ország igen kedvelt bevásárlási célpont. Nem a vámmentes áruk, mint a fényképezőgép vagy a műszaki cikkek, hanem finom helyi kézműipari termékek szempontjából. Keresett cikkek a thai selyem és pamut, a modern és hagyományos ékszerek, a drágakövek (zafír, rubin, smaragd, gyémánt stb.), a féldrágakövek (opál, jáde, topáz, türkiz, cirkónia stb.), az ezüstneműk, a nielló termékek, az óntárgyak, a bronzáruk, a kerámiák, a különleges magas hőfokon kiégetett szeladonáruk, a bőráruk, a fafaragások, a festmények, a méretre szabott ruházati cikkek és a tehetséges thai kézművesek alkotásai.

Bangkok az egyik legversenyképesebb árakkal rendelkező város Ázsiában. A barátságos alkudozás a legtöbb üzletben és piacon kedvező árakat és jó kiszolgálást biztosít.Az alkudozás Ázsia nagy részén egy fajta életmódnak számít, és ez alól Thaiföld sem kivétel. Bár egyre kevésbé elterjedt, a látogatóknak a legtöbb esetben még mindig meg kell küzdeniük azért, hogy méltányos áron vásárolhassanak.

 

Áruházak

Az üzletházakban érdemes megnézni az árakat, hogy amit szeretnének vásárolni mi a reális ára. Nagyobb bevásárló központok Bankokban a Silom úton ,a Siam térnél és a Sukhumvit úton találhatók. Üzletek nyitva tartása általában 10,00-21,00-ig. Hitelkártyát általában elfogadnak.

Baiyoke Sky Hotel

A Baiyoke Sky Hotel Bangkok legmagasabb szállodája a maga 88 emeletével. Stratégiai helyen, Bangkok belvárosában a Pratunam városrészen a bevásárló és szórakoztató központok közelében helyezkedik el. A szálloda étterméből, mely a legfelső szinten van, fantasztikus kilátás nyílik Bangkokra, így este vacsora közben gyönyörködhetnek a kivilágított városban. A toronyépület alsó részében közel 2.500 nagy-és kiskereskedelmi üzlet működik, ahol divatos ruházati cikkeket, cipőket lehet jutányos áron vásárolni.
Nyitva tartás: 09:00 - 16:00

Indra Square

Az Indra tér egy fedett bevásárlóközpont, mely az Indra Regent Hotel szomszédságában található. Több mint 300 kis- és nagykereskedelmi üzlet található az épületben. A földszinten divatos ruházati termékek, selyem ruházat és kiegészítők találhatóak, ill. van egy-két gyorsétterem is. A ruházati termékek itt valamivel olcsóbbak, mint a város más részein. Férfiak és gyermekek részére is árulnak ruhákat, nem csak hölgyek részére. Az első emeleten lehet kézműves- és művészeti termékeket, táskákat, különböző játékokat, mobil telefonokat vásárolni. A második emeleten találhatóak a kis kifőzdék, ahol az elfáradt vásárló ebéd közben megpihenhet.
Nyitva tartás: 10:30 - 21:00

Prathunam Center

Pratunam központ egy négyszintes bevásárló komplexum. A központ a tinédzsereket és a fiatal dolgozókat célozta meg az olcsó kínai termékekkel. Az egész első és második emelet elkötelezett OTOP (1 Tambon, 1 termék) vásárlási szisztéma iránt. Ez elősegíti a thai kézműves falvakból származó termékek eladását, hogy elősegítsék a helyi gazdasági fejlődést. Az alagsorban kézi készítésű ezüst ékszereket, kiegészítőket és házi dekorációs termékeket lehet vásárolni.
Nyitva tartás: 10:30-21:00
 

Prathunam City Complex

Ez a hatemeletes bevásárló komplexum az egyik legkeresettebb a Pratunam negyedben. Itt elsősorban a fiatal hölgyeknek kínálnak divatos ruhákat, fehérneműket, cipőket, papucsokat. A bevásárlóközpontban van néhány ékszer és kézműves üzlet, valamint több kozmetikai üzletbe is betérhetnek a szépülni vágyók. Az ötödik emeleten található a „Food Court”, ahol vásárlás közben csillapítani tudják éhségünket.
Nyitva tartás: 11:00-16:00

Krungthong Plaza

Krungthong Plaza amely egy nagykereskedelmi ruházati központ Bangkok belvárosában, ahol nagykereskedelmi áron lehet vásárolni. A plázában több mint 600 üzlet és 1.000.000 termék közül válogathatnak a vásárlók. Jó minőségű és új stílusú termékek közvetlenül a gyártótól. Női ruházat, férfi ruházat, cipő, zokni, bébi ruhák, táskák, övek, kiegészítők, kozmetikumok és ékszerek mind megtalálhatóak a plazaban. Az üzletek a nagy mennyiségű áruk elszállítására szállítási szolgáltatásokat is tudnak ajánlani minden ügyfél számára. A negyedik emeleten egy kiváló „Food Court” található.
Nyitva minden nap 09:00. - 18:00.

Pantip Plaza

A Pantip Plaza hat emeletes műszaki bevásárló központ. Ez a legnagyobb műszaki áruház Bangkokban. Az árak nem olyan alacsonyak mint Szingapúrban, de egy kicsivel alacsonyabbak, mint a világ más részein. A hivatalos márkaboltokban az árak hasonlóak, mint bárhol a világon. A pláza széles választékát kínálja a számítógépeknek ( akár helyben is összerakják a kiválasztott alkatrészekből ), digitális fényképezőgépeknek, DVD lejátszóknak, digitális kameráknak, PDA-knak, nyomtatóknak, MP3 lejátszóknak. DVD-k és szoftverek ( kalóz és hivatalos ) sokaságából válogathatnak a vásárlók. A kalóz szoftverek miatt gyakoriak a plázában a rendőri ellenőrzések. Figyeljenek a garanciára, mert az csak Thaiföldön belül érvényes!
Nyitva minden nap 10:00 – 20:00.
 

Platinum Fashion Mall

Az ötemeletes Platinum Fashion Mall Thaiföld legnagyobb divatruházati nagyáruháza. Az áruház célja a nemzeti nagykereskedelmi vásárlás elterjesztése. Az áruházban szinte mindent lehet kapni, de itt a nagy nemzetközi divatcégek termékeit nem árusítják. A legtöbb akciós termék átlagos minőségű, alkalmi viseletnek megfelelnek, de nem igazán divatosak. Lehet vásárolni fehérneműket, felsőket, pólókat, ingeket, blúzokat, farmereket, sportruházati termékeket és kiegészítőket, cipőket, szépségápolási termékeket, kismama ruházatot. A vásárló első alkalommal csak nehezen fogja megtalálni amit keres az óriási áruházban A legfelső emeleten van egy „Food Court”, ahol olcsó thai ételeket lehet kapni.
Nyitva tartás: 10:00 - 22:00

Central World Plaza

A mega-bevásárló komplexum a mintegy 550.000 négyzetméternyi üzlethelyiségeivel és 830.000 négyzetméteres teljes területével a legnagyobb Bangkokban. A pláza előtti 8.000 négyzetméteres területen szabadtéri rendezvényeket szoktak tartani. A belső bevásárló terület hat különböző zónára van felosztva, mindegyiknek egyedi a megjelenése és a hangulata, ezáltal a vásárlók könnyebben eligazodnak a hatalmas épületben. A nagy divatmárkák ruházati termékei itt mind megtalálhatóak. A plázában közel 100 étterem és kávézó, 15 mozi, gyermek zóna, divatos food court, az import termékeknek szupermarket és oktatási központ működik.
Nyitva tartás: naponta 10:00 - 22:00

Gayshorn Shopping Center

Gayshorn Bangkok luxus bevásárló központja, mely otthont ad a legnagyobb Premier márkaneveknek. Exclusive kiskereskedelmi üzletek, butikok széles választéka várja a luxust kedvelő vásárlókat. Vásárlás közben megismerkedhetnek a legújabb divatirányzatokkal. Nyitva tartás: 10:00-20:00

Siam Paragon

Paragon áruház, mint a neve is mutatja, egy ideális hely, ahol mindent megkap, amire a napi életben éa az otthonában szüksége van. Hat szintjén csábítják az új dolgok a vásárlókat. Az áruház legtetején van a Power Ultra Mall, ahol körülnézhet a legújabb audiovizuális, elektronikai, digitális és információs technológiai termékek között. Lejjebb egy emelettel a Paragon Men otthont ad a férfidivatnak. Egy emelettel lejjebb található a Fashion Venue felhívja magára az összes nő figyelmét, legyen az kislány, leány, asszony, anya, vagy nimfa. Kecsesen leereszkedünk a Beauty Hall-ba, ahol a finom illatfelhőben megengedhetnek maguknak némi kényeztetést. És a legvégén átlibbenünk a Gourmet Piacra, ahol friss és egészséges élelmiszerek, Fruit & Juice italok, leves és saláta bárok, egészséges pékáruk, sütemények és cukrászdák várják az éhes látogatókat.
Nyitva tartás: 10:00 - 22:00

Siam Ocean World

Siam Ocean World Bangkok legnagyobb akváriuma Délkelet-Ázsiában. Mintegy 10.000 négyzetméteren, közel ötmillió liter vízben több mint 30.000 különféle egzotikus tengeri faj látható. A tengeri életet hét különböző zónára osztották, úgy mint : Különös és csodálatos, Mély zátony, Élet az óceánban, Esőerdő, Sziklás part, Nyílt óceán és Tengeri zselék. A Siam Ocean World célja a vízi környezet megértése, tisztelete, a szórakoztatás, az élmény nyújtás és az oktatás minden látogatónak. A víz alatti világ és a cápaetetés az egész család számára felejthetetlen.
Nyitva tartás: 10:00 - 20:00

Siam Center / Siam Discovery

A Siam Center és a Siam Discovery center az egyike legrégebben Bangkokban épült bevásárló központoknak. Mindkettőt 1977-ben építették, melyekben szakboltok találhatóak "One Floor - One Concept" alapján. Ma már ezek a központok eltörpülnek a napjainkban épülő gigantikus bevásárló központok mellett.
Nyitva tartás: 10:00 - 20:00

MBK Center

A legendás, többszintes MBK center 1986-ban épült és egyaránt népszerű mind a helyiek, mind a turisták között. Nyolc emeleten közel 2.000 bolt található, köztük megtalálhatóak ruházati, divat kiegészítők, kézi táskák és bőröndök, cipők, bőripari termékek, bútorok, mobil telefonok, elektromos berendezések, kamerák, papír áruk és DVD-k. Ez a környék legolcsóbb helye, ezért a hétvégeken különösen sokan látogatják a bevásárló központot, ilyenkor olyan, mint egy méhkas. Mint minden bevásárló központban itt is található „Foot Court”ahol a megfizethető nemzetközi- és thai ételek közül válogathatnak. A legfelső emeleten található a szórakoztató rész, ahol mozi, karaoke lehetőség, számítógépes játékterem várja a szórakozni vágyókat.
Nyitva tartás: naponta 10.00-22.00


 

Piacok

Chatuchak hétvégi piac
Bár számos piac található Bangkok-szerte, a Chatuchak hétvégi piac maradt továbbra is a piacok koronázatlan királya. Az árukínálata szinte hihetetlen 14 ha területen fekszik, több mint 15 000 üzletnek és standnak ad otthont, több mint 200 000 vásárlót fogad nap mint nap, akik ott összesen kb. 30 millió baht (kb. 750 000 USD) értékben vásárolnak. A kínált termékek skálája széles, kaphatók többek között háztartási cikkek, kézműves termékek, vallási és műtárgyak, régiségek, élő állatok (akiket sajnos gyakran kegyetlen körülmények között tartanak), könyvek, zenei CD-k, ruházati cikkek, ételek, zöldnövények, virágok stb... Chatuchak különösen jó hely különböző thai kézműves termékek vásárlására, mivel hatalmas választék található belőlük, jóminőségűek, és az erős verseny alacsonyan tartja az árakat. Legyen óvatos, ha régiségeket vásárol, a kínált tárgyak többsége hamisítvány, és rendkívül nehéz lehet megkülönböztetni a valódit az utánzattól. Az eredeti régiségek az országból való kiviteléhez engedélyre is szüksége lesz, amit szintén be kell szereznie, ha az utánzat elég jó ahhoz, hogy megtévessze a vizsgálódó vámtisztet.

Az alkudozást elvárják, de nem kötelező. Chatuchakon az árak egyébként is jóval alacsonyabbak, mint a bevásárlóközpontokban és Silom vagy Sukhumvit utcai standjain. Sok központi helyen működő üzletnek is vannak itt kirendeltségeik, melyek ugyanazt az árut kínálják, mint a belső területeken, csak itt sokkal kedvezőbb áron.

A piac a hivatalos nyitva tartás szerint szombaton és vasárnap 9:00-18:00 óráig fogadja a vásárlókat, de sok stand 9:00-10:00 óra körül nyit, és naplemente körül zár be. A Chatuchak pénteken is működik, ekkor van a kereskedői nap, de ezen a napon sem jelent problémát a kisebb vásárlás lebonyolítása (ugyanaz a nyitva tartás). A kerti növények részleg szerdán és csütörtökön is nyitva van 7:00- 18:00 óráig. Óvakodjon a zsebtolvajoktól, akik bár egyébként nem jelentenének különösebb problémát, a nagy tömegnek köszönhetően sikeresen tevékenykednek. A Chatuchakot elméletileg különböző részlegekre osztották a kínált áruk típusai szerint, a vásárlók rendelkezésére állnak a szekciókat részletező térképek. Talán mégis jobb azonban, ha figyelmen kívül hagyja őket, és inkább csak kedvére bolyong, mivel meglehetősen nehéz tájékozódni a sok szűk soron, és a térkép követése egy idő után nagyon frusztráló lehet. Chatuchakon napközben mindig nagyon meleg és párás az idő, így távolról sem nevezhető kellemes vásárlási élménynek, de a legtöbb ember számára a piac előnyei ellensúlyozzák a hátrányait. Ajánlatos korábban kimenni, amikor egy kicsit hűvösebb van.

A piac legjobban Skytrainnel közelíthető meg, a Mo Chit állomástól kb. 5 perc sétára található. Az állomáson könnyen rátalálhat az odavezető útra, csak kövesse a tömeget, akik szintén oda mennek, illetve onnan jönnek. Számos buszjárat is megáll a közelében: hagyományos buszok - 3, 8, 26, 27, 28, 34, 38, 39, 44, 52, 59, 74, 77, 96, 97, 104, 108, 112, 134, 136, 138, 145, és légkondicionált buszok - 2, 3, 9, 10, 12, 13, 29, 38, 39, 44, 136 és 138. Ha taxival menne, vitesse magát a Suan Chatuchakba (Chatuchak park, ahol a piac működik), vagy nyomtassa ki a képen szereplő instrukciókat, és adja oda a sofőrnek.
 

Patpong éjszakai piac
A Patpong éjszakai piac nagyon népszerű a turisták körében, de igazából nincs rá jó magyarázat, hogy miért. Ugyanazokat a szuveníreket, hamis márkajelzésű cikkeket és olcsó ruhákat kínálják, mint a város bármely más turistaorientált területén, de az árak itt jóval a piaci ár fölött vannak. A kemény alkudozás elengedhetetlen ahhoz, hogy jó vásárt csináljon. Patpong ezenkívül go-go bárjairól híres, amelyek felhajtói kitartóak, kellemetlenek és agresszívak lehetnek. Patpong a Silom és a Surawong Road között terül el, és bármely taxisofőr el tudja vinni oda Önt.

Pratunam piac
A 24 órán át nyitva tartó Pratunam piac a Ratchaprarop és Phetburi (Phetchaburi) Road kereszteződésénél, az Amari Watergate Hotelhez közel található. Figyelemreméltó hely, talán a legjobb az olcsó ruhák, ruhaanyagok és textilek vásárlására. A kereskedők és az exportőrök mellett, az egyéni vásárlókat is szívesen látják. A piac nem a fő út mentén helyezkedik el, a bejáratokat az üzletek mögött kell keresnie.

Banglamphu piac
A nagy Banglamphu piac kiterjed egészen a Phra Sumen Roadra, a Chakrapong Roadra és a közeli utakra is. Annak ellenére, hogy közel fekszik a Khao San Roadhoz, főleg helybeliek vásárolnak itt ruhát, háztartási cikkeket stb. Külön piac működik a Khao San Roadon, ahol minden kapható, amire egy külföldi hátizsákos turistának szüksége lehet, többek között hátizsákok, hi-fi tornyok, kalóz CD-k, könyvek, ruházati cikkek, más utazáshoz használatos kiegészítők stb.

A hagyományos buszok közül a 2, 15, 39, 44, 47, 59, 68 és a 79; a légkondicionált buszok közül pedig a 3, 9, 11, 39 és 44 állnak meg a Ratchadamnoen Klang Roadon, ahonnan a piacok csak néhány perc sétára találhatóak. Ha taxival menne, vitesse magát a dta-laht bahng-lam-phu-ra (Banglamphu piac) vagy a tanon kao sahn-ra (Khao San Road). Innen nem messze, a Khlong Saen Saep Road és a Krung Kasem Road találkozásánál fekszik a Bo-Be piac, amely kedvező áron kínál ruházati cikkeket és textilanyagokat főleg kereskedők számára. Több útmenti piac is működik a környéken, többek között a Wat Ratchanadához (Banglamphu) és a Wat Mahathathoz (Ko Rattanakosin) közel.

Banglamphuval szemben, a folyón túl, a Pin Klao-Nakhon Chaisi Road által határolt területen, a Déli buszpályaudvarhoz közel (Sai Tai) egy általános piac működik. Ettől délre Thonburiban, a Taksin király-szobor körforgalomnál is található még egy nagy általános piac. Ezeket a területek a turisták kevésbé látogatják. Noha számos kedvező ajánlatot lehet találni Bangkok-szerte, a Caveat Emptor (Vevő védd magad!) szabályt érdemes szem előtt tartani. Hamisítványokat néha eredetiként adnak el, az értékesebb cikkeknél - különösen a drágaköveknél, a műtárgyaknál és a régiségeknél pedig gyakori a túlszámlázás. Jegyezze meg, hogy Thaiföldön a pénzvisszatérítés igen ritka ha kifizette az árut, nem tudja a műveletet visszacsinálni. Kevés kivételtől eltekintve, rendkívül nehéz lesz visszaszereznie a pénzét (vagy annak egy részét) még akkor is, ha érvényes számla van az Ön birtokában. Az esélyek a pénzvisszatérítésre a nagyáruházakban a legjobbak (vásárlás előtt érdeklődjön felőle, ha úgy gondolja, hogy szüksége lehet rá), az utcai árusoknál és kisebb üzletekben azonban szinte semmi esély nincs rá. A legjobb esetben cserére vagy ingyenes javításra számíthat, bár sok esetben még ezeket is nehéz kiharcolni.

Ne engedje, hogy egy barátságos idegen vagy felhajtó elvigye Önt vásárolni, mivel ő minden vásárolt áru után jutalékot kap. Az eladó magasabb árat fog Önnek felszámolni, hogy ezáltal hálálja meg az Ön barátja erőfeszítéseit.
Sok helyen csak készpénzzel lehet fizetni, bár a valamennyivel drágább és/vagy nagyobb üzletek elfogadnak bankkártyát is.

Áfa-visszatérítés turisták számára (VAT Refund)

Lehetővé teszi, hogy a külföldi látogató visszaigényelje a vásárolt áruk áfáját természetesen - bizonyos feltételek mellett. Kezdetben úgy tűnt, mintha az egész eljárás egy hosszadalmas, idegtépő játszma lenne számos láthatatlan buktatóval, és amelynek a végén senki nem kapja vissza a pénzt, de mára továbbfejlesztették, és tulajdonképpen egészen jól működik.

A feltételek és az eljárás a következő:
- Nem lehet thai állampolgár, és nem lehet repülőgép-személyzet tagja.
- A folyó évben 180 napnál nem tartózkodott tovább Thaiföldön.
- Az országból repülőgéppel, nemzetközi repülőtérről (Bangkok, Chiang Mai, Phuket vagy Hat Yai) kell kiutaznia.
- A vásárolt áruk értékének meg kell haladnia az 5000 bahtot.
- Az áruknak a vásárlástól számított 60 napon belül el kell hagyniuk Thaiföldet.
- Amikor megvásárolja az árukat, be kell mutatnia az útlevelét, és a kereskedővel ki kell töltetnie a P.P.10-es nyomtatványt.
- A vásárolt árukat a számlával és a P.P.10-es nyomtatvánnyal együtt a kézipoggyászában kell elhelyeznie, hogy átvizsgálhassák őket.
- Szigorúan tilos a vásárolt árukat Thaiföldön elfogyasztani. Ez az idézet a szabályzatból való. Ne számítson arra, hogy megihatja az üveg Jonny Walker Blue Labeljét, és megkapja az áfa-visszatérítést!
- FONTOS Mielőtt bejelentkezik a repülőtéren, be kell mutatnia az árukat a P.P.10-es nyomtatvánnyal együtt a vámhivatalban. Az irodájuk jelenleg - az 1-es terminálon a Thai Airways pultjánál található. Le fogják pecsételni a nyomtatványt. Jegyezze meg: pecsét nélkül nem kapja vissza a pénzt!
- A szabályzat kimondja, hogy az ékszereket, arany dísztárgyakat, szemüvegeket, órákat és tollakat újból át kell vizsgálnia a vámtiszteknek, hogy az indulási csarnokban egy második értékelést kapjanak. Nem valószínű, hogy ez gyakorlatban megtörténik, de azért jó, ha felkészül rá.
- A lepecsételt P.P.10-es nyomtatványt, az árut és a számláját útlevél-ellenőrzés után el kell vinnie a 2-es Terminálon található áfa-visszatérítést intéző pulthoz (VAT refund desk), ahol az ügyintézők gyorsan és hatékonyan dolgoznak, és még barátságosak is!
- A 10 000 bahting terjedő összeget készpénzben a helyszínen kifizetik, a 10 000 bahtot meghaladó összegről pedig banki intézvényt állítanak ki. Minkét esetben felszámítanak 100 baht kezelési költséget, valamint az utóbbinál további pluszköltséget a banki váltó miatt. Ha bankkártyával fizetett, a visszatérített összeget közvetlenül a számlájára fogják utalni; beletelhet akár két hónapba is, mire megjelenik a számlán.

Az eljárás közel sem olyan vészes és bonyolult, mint ahogyan hangzik, és ha esetleg elfelejtette lepecsételtetni a P.P. 10-es nyomtatványt az indulási csarnokban, még vissza is engedik, hogy el tudja intézni. Ez beletelhet még legalább 30 percbe, mivel újból bepecsételik az útlevelébe, hogy Ön belépett Thaiföldre, és másodszorra is végig kell mennie az útlevélellen-őrzésen, amikor kifelé jön!

Készüljön fel rá, hogy akár két hónapba is beletelhet, mire megkapja a pénzvisszatérítést! Ha bármilyen probléma merülne fel a pénzvisszatérítéssel kapcsolatban, forduljon az alábbi irodához:

Áfa-visszatérítés Turisták Részére, Adóhivatal
(VAT Refund for Tourist Office, Revenue Department)

Phaholyothin Road, Bangkok 10400, Thailand
Tel (Bangkok): (+66) 02 272 9387 vagy 8195
Fax: (+66) 02 617 3559
E-mail: vrt@rd.go.th vagy vrefund@pasi.rd.go.th

Thaiturizmus © 2014-2024 Minden jog fenntartva!